Ψυχοθεραπεία
Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας, όπου ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος επαγγελματίας της ψυχικής υγείας εγκαθιστά θεραπευτική σχέση με τον εκάστοτε πελάτη/ασθενή.
Ψυχοσωματική ιατρική
Η ψυχοσωματική ιατρική ασχολείται τόσο με το πώς οι ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν σε μια ιατρική κατάσταση επηρεάζοντας την θεραπεία και την πορεία της, όσο και με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των σωματικών παθήσεων.
Φαρμακοθεραπεία
Η φαρμακοθεραπεία ανήκει στις λεγόμενες βιολογικές θεραπείες και συνήθως παρουσιάζεται στον αντίποδα της ψυχοθεραπείας.
Αγχώδεις διαταραχές
Το άγχος είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση μπροστά σε έναν άγνωστο επικείμενο κίνδυνο και περιλαμβάνει αισθήματα έντασης και φόβου.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής του θα νοσήσει, με τις γυναίκες να επιβαρύνονται σε διπλάσια περίπου συχνότητα από τους άνδρες.
Διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας.
Διαταραχές ύπνου
Οι διαταραχές του ύπνου διακρίνονται στις δυσυπνίες (ανωμαλίες στην ποσότητα, στην ποιότητα και στην χρονική έλευση του ύπνου) και στις παραϋπνίες (μη φυσιολογικά επεισόδια κατά την διάρκεια του ύπνου με έντονη συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος).
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Οι κυριότερες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά διατροφής στις δυτικές κοινωνίες είναι η ψυχογενής ανορεξία…
Άνοια
Ο όρος “άνοια” περιγράφει μια ομάδα παθήσεων του εγκεφάλου που δυσχεραίνουν την μνήμη, την σκέψη και την επικοινωνία.
Σχιζοφρένεια
Η πιθανότητα κάποιος να εκδηλώσει σχιζοφρένεια κατά την διάρκεια της ζωής του είναι 1%. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε σχετικά νεαρή ηλικία (18-30 ετών) και με ίση συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες.