231 400 5251 - 693 28 77000 zakestidisc@gmail.com

Αγχώδεις διαταραχές

Το άγχος είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση μπροστά σε έναν άγνωστο επικείμενο κίνδυνο και περιλαμβάνει αισθήματα έντασης και φόβου. Λόγω της διέγερσης του αυτόνομου συμπαθητικού συστήματος η κλινική εικόνα του άγχους χαρακτηρίζεται από εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρόμο των άκρων, γρήγορη αναπνοή και γαστρεντερική δυσφορία.

Το “φυσιολογικό” άγχος αποτελεί πανανθρώπινο χαρακτηριστικό, έχει προσαρμοστική αξία και στοχεύει στην προετοιμασία του οργανισμού για να αντιμετωπίσει καινούρια και σημαντικά για την επιβίωση ερεθίσματα. Το άγχος θεωρείται “παθολογικό” όταν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή και στην λειτουργικότητα του ατόμου. Σε αυτή την περίπτωση το άγχος δεν αποτελεί πλέον προσαρμοστικό μηχανισμό, αλλά αποκτά αυτονομία και κινητοποιείται από συνηθισμένα γεγονότα, ενώ οι εκδηλώσεις του σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο αποκτούν υπερβολικό χαρακτήρα.

Οι αγχώδεις διαταραχές, που παλαιότερα ονομάζονταν “νευρώσεις”, σήμερα αποτελούν τις συχνότερες ψυχιατρικές διαταραχές στον γενικό πληθυσμό. Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

  • η διαταραχή πανικού. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες προσβολές πανικού. Στην κλινική εικόνα κυριαρχεί ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής μαζί με μια εσωτερική παρόρμηση διαφυγής.
  • η αγοραφοβία. Το άτομο εμφανίζει έντονο άγχος σε καταστάσεις και περιβάλλοντα, από όπου η διαφυγή είναι δύσκολη. Συχνά συνυπάρχει με την διαταραχή πανικού.
  • η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Η ζωή του ατόμου κυριαρχείται από μια γενικευμένη, επίμονη και ακαθόριστη ανησυχία, η οποία καλύπτει όλες σχεδόν τις δραστηριότητές του.
  • οι φοβίες, όπου υπάρχει ένα συγκεκριμένο συνειδητό αντικείμενο, που προκαλεί υπερβολικό φόβο. Διακρίνονται στις ειδικές φοβίες και στην κοινωνική φοβία.
  • η μετατραυματική διαταραχή stress. Μετά από ένα ακραίο τραυματικό συμβάν ιδιαίτερα απειλητικού για την ίδια του την ζωή, το άτομο ξαναβιώνει την εμπειρία μέσω εφιαλτών, δυσάρεστων αναμνήσεων και έντονου άγχους.
  • η διαταραχή προσαρμογής. Πρόκειται για μια βραχεία δυσπροσαρμοστική αντίδραση σε κάποιον ψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα, όπως είναι το διαζύγιο, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας κ.α.
  • η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Χαρακτηρίζεται από επίμονες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή παρορμήσεις που εισβάλλουν στην καθημερινότητα και προκαλούν έντονη υποκειμενική ενόχληση. Οι ιδεοληψίες συνήθως αφορούν θέματα μόλυνσης, τάξης, παρορμήσεις επιθετικότητας ή εικόνες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Προκειμένου το άτομο να ανακουφιστεί από το άγχος και την δυσφορία καταφεύγει σε ψυχαναγκασμούς, δηλαδή σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (πχ. πλύσιμο χεριών, διαρκής έλεγχος) ή νοητικές πράξεις (πχ. προσευχή, επανάληψη λέξεων) που σταδιακά αποκτούν τελετουργικό χαρακτήρα.

[apss_share]

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή (παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας.

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου διακρίνονται στις δυσυπνίες (ανωμαλίες στην ποσότητα, στην ποιότητα και στην χρονική έλευση του ύπνου) και στις παραϋπνίες (μη φυσιολογικά επεισόδια κατά την διάρκεια του ύπνου με έντονη συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος).

Άνοια

Ο όρος “άνοια” περιγράφει μια ομάδα παθήσεων του εγκεφάλου που δυσχεραίνουν την μνήμη, την σκέψη και την επικοινωνία.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής του θα νοσήσει, με τις γυναίκες να επιβαρύνονται σε διπλάσια περίπου συχνότητα από τους άνδρες.

Σχιζοφρένεια

Η πιθανότητα κάποιος να εκδηλώσει σχιζοφρένεια κατά την διάρκεια της ζωής του είναι 1%. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε σχετικά νεαρή ηλικία (18-30 ετών) και με ίση συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι κυριότερες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά διατροφής στις δυτικές κοινωνίες είναι η ψυχογενής ανορεξία…