
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Οι κυριότερες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά διατροφής στις δυτικές κοινωνίες είναι η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία. Και οι δύο προσβάλλουν κυρίως έφηβες και νεαρές γυναίκες, αλλά έχουν διακριτή μεταξύ τους συμπτωματολογία.
Στην ψυχογενή ανορεξία (anorexia nervosa) εγκαθίσταται μια διαταραγμένη εικόνα του σώματος, το άτομο δηλαδή θεωρεί τον εαυτό του παχύσαρκο ενώ δεν είναι, η οποία οδηγεί σε εκούσια απώλεια σωματικού βάρους, είτε μέσω άρνησης λήψης τροφής, είτε μέσω “καθαρτικών” μεθόδων, όπως είναι οι αυτοπροκαλούμενοι έμετοι, οι υποκλυσμοί και η υπερβολική σωματική άσκηση. Συνέπεια των παραπάνω είναι το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος, ποικίλες ηλεκτρολυτικές διαταραχές και διαταραχές της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων.
Η ψυχογενής βουλιμία (bulimia nervosa) χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με το σωματικό βάρος και από επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή η ασθενής καταναλώνει δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα. Προκειμένου να διατηρηθεί το βάρος σώματος σταθερό οι ασθενείς υιοθετούν ακραία μέτρα, όπως είναι οι αυτοπροκαλούμενοι έμετοι, η χρήση διουρητικών και καθαρτικών σκευασμάτων και οι εναλλασσόμενες περίοδοι αποχής από την λήψη τροφής. Συνήθως η ασθενής επιτυγχάνει να διατηρεί σταθερό σωματικό βάρος με μικρές και συχνές αυξομειώσεις.
Στην αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής συχνά εφαρμόζεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας, ενώ εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που έχουν οι κοινωνικοπολιτισμικές συνθήκες στην εκδήλωση των νόσων απαραίτητη θεωρείται και η ψυχοεκπαίδευση. Αυτή έχει ως στόχο την ορθή ενημέρωση των ασθενών, των οικογενειών τους καθώς και των υγιών ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. αθλήτριες, εργαζόμενες στο χώρο της μόδας και της ψυχαγωγίας) προκειμένου να καταρριφθούν διαδεδομένοι μύθοι και να περιοριστεί η παραπληροφόρηση.
[apss_share]