
Διαταραχές ύπνου
Οι διαταραχές του ύπνου διακρίνονται στις δυσυπνίες (ανωμαλίες στην ποσότητα, στην ποιότητα και στην χρονική έλευση του ύπνου) και στις παραϋπνίες (μη φυσιολογικά επεισόδια κατά την διάρκεια του ύπνου με έντονη συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος). Στις πρώτες ανήκει:
- η αϋπνία, η οποία αποτελεί την συχνότερη υπνική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη αναζωογονητικού ύπνου ή από την δυσχέρεια επέλευσης/διατήρησης του ύπνου για τουλάχιστον ένα μήνα, η οποία προκαλεί σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση της λειτουργικότητας του ασθενή (αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα).
- η υπερυπνία, με υπέρμετρη υπνηλία για τουλάχιστον ένα μήνα, η οποία επηρεάζει την λειτουργικότητα του ασθενή και για την οποία δεν ανευρίσκεται κάποιο άλλο αίτιο.
- η ναρκοληψία. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από καθημερινά επεισόδια ακατανίκητου και αναζωογονητικού ύπνου (διάρκεια<1 ώρα) για τουλάχιστον 3 μήνες και από βραχέα επεισόδια διάρκειας δευτερολέπτων ή λεπτών με αιφνίδια απώλεια του μυϊκού τόνου, συχνά μετά από έντονα συναισθήματα.
- οι υπνικές άπνοιες. Η συχνότερη μορφή είναι το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο με επανειλημμένα επεισόδια άπνοιας, που διαρκούν 20-90 δευτερόλεπτα και τα οποία ακολουθούνται από ηχηρό ροχαλητό. Η κακή ποιότητα του νυχτερινού ύπνου ευθύνεται για διαταραχές της προσοχής, της μνήμης και της συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, πρωινή κεφαλαλγία, διαταραχές της libido και για υπέρμετρη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, που με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εργασιακή έκπτωση και σε ατυχήματα.
- η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού του ύπνου, όπου αποσυγχρονίζεται το βιολογικό ρολόι του ύπνου. Απαντάται συχνότερα σε εργαζόμενους με συχνές αλλαγές μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής βάρδιας καθώς και σε άτομα που πραγματοποιούν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια κατά μήκος περισσότερων της μίας γεωγραφικών χρονικών ζωνών.
Οι παραϋπνίες περιλαμβάνουν την υπνοβασία, τον υπνικό τρόμο και την διαταραχή εφιαλτών και απαντώνται κυρίως κατά την παιδική ηλικία.
[apss_share]