231 400 5251 - 693 28 77000 zakestidisc@gmail.com

Ψυχοθεραπεία

Σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο όπως ο σημερινός, οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο πλήθος διαφορετικών εμπειριών. Κι ενώ τον περισσότερο καιρό καταφέρνουμε και αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις, υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε ένα γεγονός ή μια κατάσταση, διότι δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα μέσα. Σε κάτι τέτοιες στιγμές βρίσκει εφαρμογή η ψυχοθεραπεία, η οποία έχει ως στόχο την ανακούφιση από την ψυχική δυσφορία με ψυχολογικές μεθόδους.

Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας, όπου ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος επαγγελματίας της ψυχικής υγείας εγκαθιστά θεραπευτική σχέση με τον εκάστοτε θεραπευόμενο. Μέσω της λεκτικής κυρίως επικοινωνίας δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, στην τροποποίηση τυχόν δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Επιτυχημένη θεωρείται μια ψυχοθεραπευτική προσπάθεια όταν αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του ατόμου και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής του.

Υπάρχουν διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, όπως η γνωστική-αναλυτική θεραπεία, η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία και η ψυχοδυναμική θεραπεία. Οι πιο πολλές λαμβάνουν χώρα σε ατομική βάση (ένας θεραπευτής με έναν ασθενή), υπάρχουν όμως και διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα, όπως η θεραπεία ζεύγους, η ομαδική και η οικογενειακή θεραπεία. Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το αίτημα του κάθε θεραπευόμενου και με το είδος της προσφερόμενης θεραπείας.

[apss_share]

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή (παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας.

Αγχώδεις διαταραχές

Το άγχος είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση μπροστά σε έναν άγνωστο επικείμενο κίνδυνο και περιλαμβάνει αισθήματα έντασης και φόβου.

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι κυριότερες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά διατροφής στις δυτικές κοινωνίες είναι η ψυχογενής ανορεξία…

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου διακρίνονται στις δυσυπνίες (ανωμαλίες στην ποσότητα, στην ποιότητα και στην χρονική έλευση του ύπνου) και στις παραϋπνίες (μη φυσιολογικά επεισόδια κατά την διάρκεια του ύπνου με έντονη συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος).

Σχιζοφρένεια

Η πιθανότητα κάποιος να εκδηλώσει σχιζοφρένεια κατά την διάρκεια της ζωής του είναι 1%. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε σχετικά νεαρή ηλικία (18-30 ετών) και με ίση συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής του θα νοσήσει, με τις γυναίκες να επιβαρύνονται σε διπλάσια περίπου συχνότητα από τους άνδρες.

Άνοια

Ο όρος “άνοια” περιγράφει μια ομάδα παθήσεων του εγκεφάλου που δυσχεραίνουν την μνήμη, την σκέψη και την επικοινωνία.